Rögös útra léptünk (múltidéző beharangozó)


Az idő sokat segít megérteni bizonyos folyamatokat és nagy mestere annak, hogyha valaki ezeknek a folyamatoknak csak halványan megkarcolgatja a felületét és vélt vagy valós összefüggéseket fel is fedez, akkor bizonyos idő után bölcsebbnek gondolja magát, pedig csak idősödik.

A feleségem lóg nekem egy Juventus mérkőzéssel. Immár kilenc éve, két hónapja és huszonkilenc napja. Tudja ezt jól, mert bizonyos rendszerességel belengetem neki, hogy tudja, nem feledkeztem meg a tartozásáról, nem lepődik majd meg, ha egy nap úgy állitok haza, hogy szélesre tárom a kaput és bekiabálok a házba:

– Asszony, eljött az idő, most megyünk és lerovod a tartozásod!

De ez a nap még arrébb van, bő kilenc éve várom, várhatok még, lesz a törlesztésre jobb alkalom. Egyébként sok mindennel nem tartozunk egymásnak, talán nekem még egyszer meg kell kávéztatnom a családot az esztergomi bazilika kupolakávézójában a Felvidéket bámulva, de ez nekem kevésbé fontos, tartsa ezt a számon a hitelszámlavezető feleségem.

Az egy szem Juventus meccset nem szerencsejátékon nyertem, hanem Veronában egy szép nyári napon. Veronában nem Rómeót és Júliát kergettük (pedig azért tanultam meg olaszul, hogy Shakeaspeare-t eredetiben olvashassam), hanem hazafele tartottunk, Rómából. Rómában nem zarándoklaton voltunk, hanem nyaraláson, a Szent István zarándokházban, amit családosoknak csak ajánlani tudok (részletek privátban a mindenki által ismert freemail címemen). Ha eddig csak kapkodtad a fejed, hogy mi a fenét olvasol, és hogy kerül ide ez az egész, akkor itt az ideje, hogy rátérjek a lényegre, a meccsre, aminek az apropóján a feleségem lóg nekem egy Juventus mecccsel és valójában Maxi Allegri is lóg nekem néhány jó meccsel.

2014 nyara volt a Mit adott nekünk Conte? és Mit fog adni nekünk Allegri? évszaka. Pár kérdésre választ kaptunk, és így utólag, bölcsebben idősebben Max Allegri első Juventust irányító Serie A meccsében benne volt minden a jövőből. 


Plakát egy veronai kávézó falán


2014. augusztus 30-án bombahoppa egy veronai panzióban reggelizett a családjával és Max Allegri csapata, a Juventus, este a Chievo Verona csapatával mérkőzött Veronában. bombahoppa már reggel tudta, hogy mi lesz este, de Juventus nem tudta, hogy bombahoppa ott inkognítózik a közelben. Intim információkat csak a sok éves zárlati idő elteltével, vagy a leaks felületeken publikálunk. bombahoppát már csapágyasra hajtotta a három hetes, három gyerekes olaszországi nyaralás, érdekérvényesítő képessége jelentősen lecsökkent és várt reá a munka és a gyerekekre az iskola.


Tükör egy veronai kávézó falán,

rajta felirat: NEVESS!


A Juventust már csapágyasra hajtotta a felkészülési meccsek alatt Max Allegri erőnléti csapata és mindenki feszültséggel telve várta a bemutatkozó mérkőzést. És úgyis lett. A labdarúgás, a metafizika és a matematika törvényei gúzsba kötötték a vendéglátók kezeit. Mik ezek a törvényszerűségek?


1. Az idő telik. 

Minél tovább vezetsz egy mérkőzésen, annál nagyobb az esélyed a végső győzelemre.  A Juventus a mérkőzés kilencvennégy százalékában nyerésre állt. Ez azért elég nagy esély, igaz? Be is húztuk a meccset mint a szart, de közben bombahoppa már Bellunóban parádézott a családdal, a hazafele tartó rögös úton még át kellett kelnie az Alpokon. Veronából bombahoppa semmit sem látott, éjjel érkezett és még délelőtt tovaszáguldott.

Mit látott bombahoppa aznap este?


Fal"firka" Bellunóban az árkádok alatt
A. Focazzaro: Il vino é il miglore amico
 nelle ore triste / a szomorúságban 
a bor az ember legjobb barátja 

Mit látott Verona aznap este?

Gólöröm Made in America


2. Aki a végén több gólt szerez, az nyer. 

Ez a csapat a Juventus volt. Max Allegri az első tétmeccsen győzelemmel és Max Allegrisen mutatkozott be. Ezt csak most értjük igazán, hosszú és Max Allegrivel sokkal hosszabbnak tűnő évek elmúltával. Ezek alatt az évek alatt felnőtt egy blognemzedék, ezért olvashatod Te, Kedves Olvasó, itt a meccsbeharangot és nem máshol.


3. Bármelyik játékos szerezhet gólt a saját kapujába is, ekkor öngólról beszélünk. 

A Juventus gólszerzője ezen az estén Biraghi volt, a mérkőzés hatodik percében. Max Allegri innentől kezdve nyerésben volt, és ma már tudjuk, mit csinál ilyenkor.

S E M M I T ! ! !

Nem megyünk rá még egy gólra, nem szaladgálunk összevissza, nem passzolgatunk előre felelőtlenül, mert ez mind-mind valami lenne. 

A VALAMI PEDIG NEM SEMMI!


4. Ha az asszony aszongya, hogy: Hagyd ki ezt a meccset, drágám! Vedd figyelembe, lehet, hogy ezúttal igaza van.

És úgy is lett, kihagytam, borzasztó meccs lehetett és máig nem bánom, mert lóg nekem a feleségem egy Juventus mérkőzéssel és ezt ő is tudja. Az talán jobb lesz. Íme az akkori meccs összefoglalója, bár a lényeget már leírtam.



Ma este megint meccset játszunk, de egy másik Veronával, ráadásul otthon és nem idegenben, viszont ugyanazzal a vezetőedzővel, mint kilenc éve. 


Ha tanulunk a múltból, tudhatjuk, rögös útra járunk. Allegri bemutatkozó meccse alapján kínkeserves győzelemre számítok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Disqus