Miért éppen Torinó?

 

Olaszország negyedik legnépesebb városának története jóval időszámításunk előtt kezdődött. A taurinok – más megközelítésben a Taurini – egy kelta-ligur törzs volt, akik a Pó folyó felső völgyében telepedtek le. Polübiosz görög történetíró és filozófus, a hellenisztikus időszak egyik legnagyobb gondolkodója volt az első, aki feljegyezte a „bika törzsének” megjelenését a térségben (Kr.e. 1-2 sz.).

A római birodalom térhódításával szimpatizáló harcos taurinok – hasonlóképpen déli sorstársaikkal – a többi törzsektől eltérően, nem kértek Hannibál „szeretetéből” és egyként álltak a légió mellé. Köszönetnyilvánításképpen a pun hadvezér a földdel tette egyenlővé a fővárosukat Tauráziát és rabszolgasorsba hajtotta a népesség harmadát. A rómaiak végül Colonia Augusta Taurinorum néven újra alapították a várost a Dora és a Pó találkozásánál. A többi már történelem, kaptak vízvezetéket, csatornázást, utakat, öntözési rendszereket, feljavították a gyógyászatot, lett oktatás és persze literszámba folyt a jó bor.
 

 Mit adtak nekünk a rómaiak?

A hivatalos sztori ez, de ha mélyebbre ásunk, akkor jóval szövevényesebb és spirituálisabb történet rajzolódik ki előttünk. Halkan suttogják, hogy Torino a mítosz és valóság határmezsgyéjén mozog örökkévalóság óta. A bűvös város, a varázslat és misztikum szentélye, megannyi megszámlálhatatlan és megmagyarázhatatlan jelenség otthona, természetfeletti erők játszótere. A leírt esetek alapján, itt fedezték fel Európában a legtöbb paranormális eseményt.
 

 A szellemírtók itt nem segítenek.
 

Kezdődött ott ugyanis, hogy néhány elmélet szerint a várost Phaeton fáraó alapította, aki Apisz, a bika istenség tiszteletére emelt e helyen templomot. A folyóknak is hatalmas szerepük volt a kiválasztásnál, hiszen a víz, mint földi elem, átjáró közeg a világok között. Nem beszélve arról, hogy a fekete- és fehér mágia által formált földrajzi értelemben vett háromszög déli pontja is itt kapcsolódik össze. A háromszög testét pedig, ezoterikus értelemben csupán egy háló fedi el, sejtetni véli, mi rejlik alatta, de a kíváncsi szemek elől mindig takarásban.

Torinónak több mágikus helyszíne is van, pozitív és negatív energiák találkoznak ezeken a helyeken, itt mindennek két pólusa van. A város fekete központja a Piazza Statuto, ami egy római korú hatalmas temetőre épült, továbbá, évszázadokon keresztül hajtottak végre a téren nyilvános kivégzéseket. A mai napig árnyak és szellemek tartják rettegésben a helyieket. 

Piazza Statuto.
 

Aztán ott van mindjárt az ellen pólusa, a Piazza Castello-n található Tritón-kút, ami a fehér, erőteljesen pozitív erők gyűjtőhelye és egyben központja. Éjszaka, kivilágítva, csodálatos látványt nyújt. Természetesen nem lehet elmenni a dóm mellett sem, ahol Krisztus halotti leplét őrzik, de az nyilvánvalóan egyházi intézmény ami, a hosszú évek alatt elvesztette spirituális jellegét és turisztikai látványosságra redukálódott, felbecsülhetetlen, eszmei értéke. Továbbhaladva belebotlunk a Gran Madre-templomba, amiről úgy tartják, hogy a bejárati szobrai őrzik a Szent Grál-hoz vezető út titkát. Persze olybá tűnik, olyan ez, mint egy védvonal, de sokan úgy gondolják, hogy ezen halotti ereklyék kendőzetlen és öncélú mutogatása vonzza oda a démoni lelkeket, akik áhítattal, nyálcsorgatva várják a megfelelő pillanatot, arra, hogy elragadják az ártatlan lelkeket



A torinói lepel.

A Gran Madre bejárati szobrai.

Gondoljunk bele, hogy ha, ekkora erők csapnak össze a föld felett, mi lehet a föld alatt? A városközpont alatt ugyanis számtalan természetes és ember alkotta, vájta alagutak futnak össze, egy újabb világot képezve. Az ókortól kezdve tartottak itt mindenféle mágikus rítusokat és titkos eseményeket, nagy riadalmat okozva, egy-egy ilyen, félresikerült össznépi trepni után. El tudjuk képzelni mit gondoltak az utca emberei, mikor meghallották, hogy a talpuk alól, a föld mélyéből előtörő hangok, tulajdonképpen emberi hörgések és kiáltások. Megnyíltak a pokol kapui, és jönnek a sötét erők katonái, hogy egészben felfalják a csecsemőket és asszonyaikat. Méltán érdemelték ki ezek az alagutak az alkimista barlangok nevet, utalva a ténylegesen lezajlott, végbement kísérleteknek köszönhetően. Paracelsus és Fulcanelli, illetve a legendás Cagliostro is itt, ezeken a helyeken tevékenykedtek. Bűvölték a kristálygömböt és forralták a különlegesnél különlegesebb főzeteket.

Az alagutak.
 
Mit csodálkozunk tehát, hogy ekkora az ellentét a város két futballcsapata között is, és mégis ez az örökös harc, a versengés eredményezte, hogy jelenleg Torino városa begyűjtött 43 scudettót és 19 olasz kupát. A Taurini egy erősen, spirituális alapokra felépített társadalom, ahol a gazdaság, a kultúra és a sport mellett az összekötő habarcs az ezotéria. A misztikum, ami mindig körbevett minket, ezért nem értem, hogy hova tűnt a spirito, ami mindig is a legfőbb mozgatórugója volt ennek a klubnak, hogy mégis, hogy jutottunk el idáig, ahol most vagyunk. Eladjuk az identitásunkat csak azért, hogy olyanok legyünk, mint mások, én nem akarok más lenni, nem kell nekem 15 nagyfülű, nekem arra van szükségem, hogy önazonosak legyünk, de ehhez az kell, hogy a megfelelő embereket hozzuk ide, hogy a megfelelő ember legyen a szellemi vezetője a srácoknak, akik itt nőttek fel. Sutba vágunk mindent, amit eddig felépítettünk, miért? Elismerésért? Hogy bevegyenek valami elit klubba? Pénzért? Még több pénzért? vagy, csak azért mert nincs jobb ötletünk, mint hogy lemásoljunk másokat? A fiatalokban van jövő, ez látszik, kérdés kitartunk-e vagy a belengetett klub eladásával jön a lassú halál.
 

A derbi pedig derbi, azt mindig meg kell nyerni. A sok, fitymahuzogató kisköcsög, ha nem harap füvet ma és nem döglenek meg a gyepen akkor a kurva anyját mindenkinek. Még nem döntöttem el, hogy megnézek-e végre végig egy meccset, de ha esetleg mégis rászánom magam és egy löttyedt szart fogok látni, beállok szépen a „Takaroggyon klubba”.

Sörajánló most nem lesz, mert beköszönt a borszezon. Ízlés szerint valami száraz, pinot noir-t javasolnék, esetleg, az autetntikus jelleg miatt, szóba jöhet még a bikavér is, persze csak tisztán.
 
Tipp: 2-1 (Géza, illetve ha beáll akkor Yildiz is vág egyet, meg lesz egy öngól vagy a Csöcs bevédi) 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Disqus