Bolingoli-riadó! A Lukaku-pletyka!

 Alig pár nap alatt teljesen leforrázta a Lukaku-ügy a juvés szurkolókat, tán még jobban is, mint a kánikula.


Mivel a Grande blog elkötelezett abban, hogy ne csak szórakoztató legyen, hanem közszolgálati jellegű is, így egy gyors összefoglalót adunk a felkavaró ügy témájában, hogy mindenki megnyugodjon. De mivel elkötelezettek vagyunk a hergelés és izgalomkeltés mellett is, így lehet, hogy csak felkészítjük az olvasókat egy újabb tragédiára. Ki tudja. Talán mi sem.


Mi az amit eddig tudunk?


1. A Juventusnak van új sportigazgatója. Egyik elterjedt becenevével a Gintonic névvel illetjük most őt. Az új sportigazgató alig pár napja dolgozik hivatalosan a Juvénál.


2. A Juventus a BL-szereplés hiánya, valamint külső és belső ellenségeinek áldásos munkája miatt kiigazításokra, magyar szoci politikai nevén megszorításokra kényszerülhet.


3. Gintonic munkája Nápolyban nem a sztárok leigazolása volt, hanem főként kevésbé ismert, feltörekvő játékosok leigazolása. A sztárokat inkább eladták, ha már muszáj volt.


4. A Lukaku pletyka a források szerint eléggé sokrétű. Ha mindet összemossuk, akkor valahogy így néz ki: Lukakut Allegri szeretné, már tavasz óta fűzködjük és Vlahovic eladása esetén megvennénk. Lukaku igent mondott és szóba sem áll hetek óta az indával.


És most akkor elemezzünk:


1. Gintonic, ahogy egyébként Marotta is, egy olyan klubtól érkezett, ahol az anyagi és egyéb okok miatt nem szokás kész játékosokat nagy pénzért venni. Öregedőket is csak akkor, ha jó üzlet lesz, azaz kifejezetten olcsó a minőségéhez képest. Nyilván ezt ugyanígy nem lehet megtenni egy Juventusnál, ahol nagy pénzekért kész, vagy aközeli játékosok is szoktak érkezni. Gintonic nyilvánvalóan nem másolhatná le a nápolyi munkáját. DE! Mivel a klub most a spórolás és megújulás útjára kell(ene) hogy lépjen, így bizony meg kell hoznia olyan döntéseket, amik esetleg kockázatosak. Láttunk ilyen a feljutás utáni években, láttunk ilyet a milánói dögevők környékén és más egyéb kluboknál is. Hogy fér bele a költségcsökkentésbe és a megújulásba, ha egy komoly tehetséget, aki 23 éves, nagy pénzért érkezett elcseréljünk egy 30 éves lúzerre, aki a nagy meccseken rendszeresen besül, ráadásul nem egy labdazsonglőr. Lukaku 30 éves, azaz valószínű, hogy egy 4 éves szerződéssel, amiben magasab fizetése lenne, mint Vlahovicnak, csak ráfizetés lehet, még akkor is, ha kb. 20 millióval előrébb lennénk az üzlet után. Megér 20-30 milliót, hogy egy piacképes, tehetségeseb játékost elcseréjünk egy olyanra, akiből már várhatóan nem látunk pénzt? Mert Lukakut most sem akarja már egyetlen épeszű klub sem megvenni, nem csoda, hogy a Chelsea ennyire becsicskult volna Marottának, hogy a 100 milliós játékost előbb kölcsön, majd 35 millióért elengedte volna. Akire van igény, annál nem tesznek ekkora engedményeket. Magyarul: Lukaku a kutyának sem kell, ennek ellenére adna érte a spórolni akaró Juve 40 milliót? Aztán ha 2 év múlva már annyira rottyon lesz, mint az előző szezonban, akkor majd elbonuccsizik vagy elramseyskedik, azaz fizetjük, de nulla hasznunk lesz belőle. Ráadásul már van egy ilyen játékosunk, Pogba. A nagy spórolás és költségcsökkentés megengedi, hogy kb. 10 milliókat kereső, öreg, eladhatatlan, hosszú szerződésű játékosokat tartsunk, akikből semmi hasznunk?


2. Egyesek Allegri kívánságának tartják Lukakut. Ez akár még hihető is, hiszen egy kókler idióta milyen játékost is kívánna magának, mint egy másik kókler idiótát? Szóval ez oké. De most akkor Allegri mondja meg, hogy kit igazoljunk, vagy a sportigazgató? Ha előbbi, akkor minek ide az utóbbi? Ha pedig Gintonic igazol, akkor 40 millióból már lehet fiatal tehetséget is venni, kisebb fizetéssel és jobb reményekkel. Lukaku nagyfizetésű és reménytelen, ezt már rengetegszer bizonyította. Az utóbbi években csak Conte alatt nyújtott elfogadható teljesítményt.


3. Ha már Conte, páran azt látják bele az ügyletbe, hogy Conte visszatér. Ha a régi és új vezetőség az előző szezon után nem dobta ki a kóklert, akkor miért a felkészülés időszakában, a nyár közepén tenné meg? Szóval a Conte-vonal nem tűnik valósnak, még úgy sem, hogy egyes pletykák szerint a vezetőség még mindig próbálgatja meggyőzni Allegrit, hogy valahogy távozzon, persze kevesebb pénzért, mint amennyi a szerződésében van. Akárhogy is történik, Conte már nem a pármilliós edző kategóriájában van, így hasonló pénzeket kellene fizetni neki, mint Allegrinek. Így teljesen kizárhatjuk, hogy Conte visszatérjen, amennyiben Allegri nem megy önként, pénzéről lemondva, azonnal.


4. A pletykák szerint Lukakuval már megegyeztünk és azért nem áll szóba az indával, mert már velünk megegyezett. Ez hihető? Lukaku ezerszer szerelmet vallott már az indának, bár amilyen hülye szegény, vélhetően Contét akart mondani, mert összetévesztette a Conte alatti életet az indás élettel. De ezt nézzük el neki, a lényeg, hogy megvallotta az indát, minket pedig nem szeret. A pletyka úgy folytatódik, hogy mindkét klub kb. ugyanazt ajánlotta a Chelseanek, azaz mindkét ajánlatot elfogadták az angolok, tehát Lukakun múlik, hogy hova megy. A különbség annyi, hogy a Juve Vlahovic eladásához köti az ügyet, azaz egy plusz bizonytalansági tényező is feltűnik. Ha te Lukaku lennél, hogy döntenél? Elmennél szeretett klubodhoz, ahol jól érezted magad, vagy inkább a gyűlölt riválishoz mennél, aki nem is biztos, hogy le tud igazolni időben? Nem vennéd fel a telefont szeretett klubodnak, pedig már megegyeztek a munkaadóddal, hogy vihetnek? Ráadásul, akármennyire is szomorú, az Inda jelenleg bajnokesélyes és BL-résztvevő, azaz jobb helyzetben van, mint a Juve. 

Összegezve: 30 éves játékos utolsó jó évei jönnek, a kedvenc klubja vinné, már csak alá kellene írni a szerződést, bajnoki címért játszol, BL-ben játszol a legutóbbi BL-döntősnél, megkapod a fizetésedet, erre te inkább meggondolod magad, és a trófeákra teljesen esélytelen, BL-ben nem induló, kókler alatt fodballt nem mutató gyűlölt riválishoz mész inkább? Nem szürreális ez?


5. Egyesek szerint csak meg akartuk zavarni az Indát és Lukakut, hogy végül ne igazoljon oda a csoki borzalom. Kérdés: nekünk ebben mi a jó? Válasz: semmi. Ugyanis a fentiek alapján Lukakuval vagy nélküle, de ez az Inda jobb, mint mi. Ha leigazolják 40 millióért az eladhatatlan 30 éves balfaszt, az nekünk miért rossz? Ha bekavarunk, akkor majd néznek mást, lehet, hogy pont egy olyan tehetséget, akit mi is kinéztünk. Azaz ezzel a kavarással akár rosszul is járhatunk. Egyedül a Chelseanek lehetett volna érdeke megszorongatni egy ilyen kavarással Marottát, hogy köhögje ki a pénzt, aztán vigye a fölösleget. Ehelyett az Inda elvileg kilépett, és akár jobb, fiatalabb opciók után nézhet. Most akkor ki is jár jól? A Chelsea, akinek a nyakán marad a fölösleg? Nem. Akkor a játékos, aki nem mehet szeretett klubjához? Nem. 


Ha létrejönne az üzlet, abban ki járna jól és ki rosszul? A Chelsea jól járna, mert szabadulna egy olyan játékostól, aki senkinek nem kell. Az Inda jól járna, mert jobb játékost is találna 40 millióért. Vagy hasonlót, de jóval olcsóbbat. Akár még Lukaku is jól járna, mert akármit csinál, 4 évig megkapná a fizetését a Juvéban, akkor is, ha 5 gólt lő szezononként, és akkor is, ha hónapokig sérült. És ki járna rosszul? Na ki?


Ahogy rövid összefoglalónkból látható, a Lukaku-ügy annyira szürreális, hogy csak két kimenetele lehet. Vagy egy óriási kamu az egész, vagy annyira lúzer lépés lenne, mint amilyet a mostani Juvétól várhatnánk. Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Disqus